tema_besaettelsen_sort     

Danske dokumentarfilm fra 30’erne viser et land i politisk opbrud. Med den tyske invasion i april 1940 skærpes tonen. Det danske biografpublikum ser tyske ugerevyer om krigens fremgang, hvervefilm for Frikorps Danmark, anti-sabotagefilm, sponsorfilm og spektakulære reklamefilm om drømmeprodukter. Den danske stats modoffensiv er en strøm af oplysende film om socialstatens goder.

tema_verdensbilleder_sort   

Charterturismen var i sin tidlige fase, da 50’ernes og 60’ernes dokumentarfilm bragte os de fremmede kulturer på tættere hold. Arkæologen P.V. Glob inspirerede til film om 4000 år gamle civilisationer og de ændringer, olierigdommene medførte for de arabiske samfund. Biograferne viste ekspeditionsfilm, Danmark engagerede sig i nødhjælp og udviklingsarbejde, mens talrige film om vores ’interne’ kulturmøde med Grønland spejlede vores selvforståelse som kolonimagt.

tema_eksperimenter_sort 

Fra midten af 60'erne og frem til slutningen af 70'erne viser filmene, vi har valgt, tidens ungdomsoprør, kunstnernes eksperimenter med materialer og udtryk, kvindebevægelsen og politiseringen af dokumentarfilmene. Kunstneriske genrer krydsbefrugtede hinanden i grænsesøgende udtryk og blev dyrket i mere eller mindre officielle grupperinger som ABCinema og undergrundsmiljøer. Statens filminstitutioner var både med og på tværs.